Boek Vriendelijk Vorden voor De Garve

17-04-2020
Van de oudheidkundige vereniging Vorden "Vereniging Oud Vorden" ontvingen we uit de handen van Rinus Ilbrink een exemplaar van Vriendelijk Vorden. Sisca de conciërge was zo vriendelijk om het boek in ontvangst te nemen.
Van de oorsprong van het dorp in de Middeleeuwen tot de kastelen, de boerderijen, de kerken, de bedrijven, de scholen en het rijke verenigingsleven anno 2020. Het komt allemaal aan bod in het boek 'Vriendelijk Vorden', een 68 pagina's tellend verzamelalbum dat ruimte biedt voor in totaal 301 plaatjes.

het boek is een samenwerking tussen de Vordense Albert Heijn en de vereniging Oud Vorden. Het initiatief komt van supermarkteigenaar Wilbert Grotenhuys. Vorig jaar initieerde hij een succesvolle actie met voetbalplaatjes van VV Vorden. Dit jaar wilde hij opnieuw een actie met een lokale inslag op poten zetten en dus benaderde hij Rinus Ilbrink.
De voorzitter van Oud Vorden - deze vereniging telt op dit moment 460 leden - zag dit wel zitten. "Het maken van zo'n boek is veel werk, maar als je naar andere plaatsen kijkt, dan zijn de acties met historische plaatjes vaak een groot succes", zegt Ilbrink. "Dat is goed voor de supermarkt én voor de bekendheid van onze vereniging."

Met een comité van zeven leden gingen ze aan de slag. "We wilden alle tijdvakken in de geschiedenis doorlopen en alle facetten van de samenleving terug laten komen", legt Ilbrink uit. Naast Vorden komen ook de dorpen Kranenburg, Wichmond en Vierakker en alle buurtschappen aan bod. Ook is er bijzondere aandacht voor de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Bij alle onderdelen van het boek is extra informatie toegevoegd. Bijvoorbeeld over de aanleg van de weg tussen Zutphen en Winterswijk rond 1830. "Toen was er al discussie of die weg door het dorp of langs het dorp moest", vertelt Ilbrink.
De titel van het boek verwijst naar het Vordense volkslied. Op het schilderij op de omslag is de Dorpsstraat in 1864 te zien. Links staat het huidige café De Herberg, destijds een zogeheten doorloopcafé. "Daar kon je de paarden verversen", vertelt Ilbrink.

Bron: Contact Noord Luuk Stam